jueves, 22 de abril de 2021
Los vinos de Ruca Malen, ahora en nuevas manos: quién es la flamante enóloga
Tras la partida de Noelia Torres, la bodega de Luján de Cuyo incorporó a una nueva enóloga para liderar todas sus líneas de vinos
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miércoles, 21 de abril de 2021
23 enólogos te explican cómo son los Malbec que se hacen en 23 terruños de la Argentina
El 17 de abril se celebra, en todo el mundo, el día de la cepa estrella de la Argentina. Una guía para conocer la versatilidad de esta variedad
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martes, 20 de abril de 2021
5 locales de tapas en Madrid que no te esperas
Desde Cafetería Manolo, hasta Fogg Bar Birras & Cheese, pasando por Índalo Tapas y muchos más bares ofrecen tapas de mucha calidad, gracias entre otras cosas a su popularidad entre el consumidor madrileño. Pero, ¿y si buscáramos algo más especial con lo que sorprender y que se saliera de lo habitual? Eso es lo que buscan muchos residentes y también turistas que visitan la metrópoli. En lugares alejados del centro también hay buenos locales que nos garantizan un día ideal comiendo fuera de casa. Solo hace falta echar un vistazo, tener predisposición y a disfrutar.
Malaspina
En la calle de Cádiz, un lugar repleto de terrazas pensadas específicamente para turistas teniendo en cuenta su cercanía con la Puerta del Sol, destaca la Taberna Malaspina. Un local bastante chiquitito del centro de Madrid y donde si vas con la idea de comer o tapear es muy probable que lo tengas que hacer de pie. Eso sí, apenas vas a tener que esperar porque te atienden y sirven casi al instante, algo que no siempre se tiene en cuenta.
Vino, una sangría muy especial, o simplemente con tu cerveza puedes elegir entre una buena variedad de tapas. Sin duda los huevos rotos son una de las mejores y que no te puedes quedar sin probar. También hay raciones y ensaladas a un buen precio teniendo en cuenta la localización. Incluso podrás tomarte tu coctel y la tapa correspondiente con él. Cierra de madrugada que es otro de los beneficios, para los más despistados y que lo dejan todo para el final.
Enracha gorbea
¿Alguna vez has ido a tapear a un bingo? Eso es lo que te da el enracha gorbea en Puente de Vallecas, gastronomía con entretenimiento lúdico si así lo deseas. Sitio ideal para cenar, tomar algo rápido de comer, pero también para acudir a picar algo entre horas. Y además quien sabe si correrás con la suerte de hacerte con uno de sus bingos tan especiales.
Su carta no es demasiado variada, pero la comida es buena gracias a su servicio de restaurante. A la primera consumición invitan y no solamente destaca su servicio de comida, sino que también va variando su carta de postres. Un local bastante completo e inusual, puesto que suele ser raro ir a tomar algo a un bingo. Fuera complejos en un local bien cuidado, con tonos anaranjados y con un salón amplio en el que no va a faltarte sitio.
Taberna La Nueva
Servicio muy profesional vas a encontrar si te desplazas hasta Arapiles en la Taberna La Nueva. Otro lugar con un aforo bastante reducido y en el que es complicado encontrar mesa, pero que vale la pena por sus tapas que exhiben encima de la barra. Con tu caña de cerveza tendrás que elegir entre alguna de las que tienen y seguro que te quedarás sin saber elegir cuál. Vas a necesitar varias rondas para no quedarte con las ganas.
Raciones como su ensaladilla rusa son también una buena opción para comer y tomar algo al mediodía. Sí que es cierto que el servicio es un tanto lento, ya que suelen tener el local a tope constantemente. Pero vale la pena teniendo en cuenta que hablamos de un bar en el que el auténtico sabor de Madrid se encuentra reflejado en sus platos. Sus botelleros de vino son de lo más atractivo de su decoración.
El Tigre
Si tienes planeada una noche intensa de fiesta, primero debes echar combustible al cuerpo y para eso la Sidrería El Tigre de Chueca es tu sitio ideal. Frecuentada por mucha gente joven que mantiene el bar repleto, en este local pides una buena jarra de cerveza y te encuentras con cinco o seis platos bien llenos como tapa. Si quieres comer en un ambiente de gentío y en el que abrir los horizontes de tus relaciones personales, aquí lo puedes hacer.
Pinchos de tortilla, alitas de pollo, hamburguesas de pequeño tamaño y platos decorados con salsas. Hasta pequeñas raciones de paella puedes llegar a degustar si vas a la hora propicia para ello. El sitio es reducido, pero la distribución ayuda a que los clientes puedan repartirse bien por el local. Y si no encuentras sitio en la Plaza de Chueca, también tienes más filiales en Calle de las Infantas.
Zombie Bar
Y de una temática más específica es Zombie Bar, un local decorado con paredes de corcho, grafitis, monopatines y hasta una máquina de arcade. Un bar bastante hípster en el barrio de Universidad, en pleno centro y bastante vistoso.
Su buena variedad de hamburguesas y sándwiches le hacen un lugar especial, lo mismo que sus cócteles, que son sus bebidas más usuales. Pero tranquilo porque tiene de todo.
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domingo, 18 de abril de 2021
Diez vinos nuevos para celebrar el Día Mundial del Malbec y que vale la pena conocer
¿Buscando etiquetas que salgan de lo común? En esta producción te recomendamos 10 opciones para rendirle homenaje a la cepa estrella argentina
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sábado, 17 de abril de 2021
Wine News: What I’m Reading the Week of 4/11/21
Welcome to my weekly roundup of the wine stories that I find of interest on the web. I post them to my magazine on Flipboard, but for those of you who aren’t Flipboard inclined, here’s everything I’ve strained out of the wine-related muck for the week.
Four Women say Windsor Mayor Dominic Foppoli, ‘Prince’ of Wine Country, Sexually Assaulted Them
These allegations, deeply researched and reported, are shocking and disgusting.
Sonoma County wine industry group to expel Dominic Foppoli’s winery following sexual assault allegations
Not a moment too soon.
Sheriff’s Office opens investigation into Windsor Mayor Dominic Foppoli following sexual assault allegations
Let’s hope so.
Frost strikes European vineyards
This is the other big, very sad news this week.
French vineyards hit by ‘worst frost in decades’
More chilling news.
French Wine Production Ravaged by a Devastating Frost
Even made the NYT.
Late frost to wreak havoc on French wine production
And the FT.
Old vines give rise to classic wines
Jancis on the merits of age.
A Wine Country city has a segregation problem
Not the only city.
Tired of Tasting Notes? Not so Fast, Tough Guy
Terry Theise says take your complete sentences and shove them….
Terroir on a 100-Point Scale
I give Urziger Wurtzgarten 94 points.
Napa Launches $42m Fire Prevention Plan
Not a ton of details here other than “fire breaks and fuel reduction”, but that’s a good amount of money to start!
It’s Time to Forget the Old Rules of Wine Pairing
Ahem. Some of us have been saying this for years and years.
Rob Symington – environmental activist
No longer just any port in the storm.
In Acknowledging Its Uncomfortable History, The Australian Wine Industry Will Only Benefit.
This is a very interesting and important article to read if you’re interested in equity and racial justice.
The Differences Between Coastal and Inland Wine Regions
A primer of sorts.
Bordeaux 2020 vintage report – what to expect
Adam Lechmere runs it down.
In the right Society
This will be a foreign concept to Americans. Doesn’t it smell like socialism?
Turning the Tables on Tim Fish
Carl Gavanti interviews the long-time Wine Spectator writer.
Bordeaux converting to organic on a massive scale
Few details here to justify that adjective, but hard to argue this is anything but good.
Mess on the High Seas: That Imported Wine You Want Might Be Stuck on a Boat
But not likely in the Suez Canal.
A Starter Kit for Aspiring Wine Lovers
Eric Asimov gets down to the very basics.
French winemakers set candles and straw ablaze to save vines from frost
Scary times. Especially after an early bud break and unseasonably warm temps.
Organic viticulture ‘almost impossible’ in Champagne
I call BS on this, as does Champagne Louis Roederer.
Wine Influencers Inspire Strong Reactions. But What’s the Harm in Being ‘Liked’?
The clash of generations continues.
Valuing our old vines
Tim Atkin makes the case for preservation.
The Many Faces of Kalterersee
Everything you wanted to know about this little wine region.
What Is the Role of “Heimat” in Terroir?
Who doesn’t love the taste of home?
In the Sign of Subtlety
Everything you thought you knew about Pinot Blanc is wrong.
Drink More Scheu!
Don’t worry. It’s been de-Nazified. Twice!
Shimmering Schiller
Schiller? Never heard of it. But now I have to drink it!
José Vouillamoz on Swiss Wine Grapes
The man who knows.
Completer: The Answer to a Prayer
Your exploration of wine is not complete until, well, you know…
Reviewed: Louis Roederer’s new still Champagne wines
The story behind Champagne without bubbles.
Lockdown Saw Rise in Wine Domains and Wine Scammers
Fascinating.
Is Trousseau’s Future in American Vineyards?
Maybe, but its present shines here.
Bollinger Champagne Owners Buy Oregon’s Ponzi Vineyards
The latest French buy-in.
Wine production up in Barbera d’Asti as Piedmont remains ‘resilient’
Nice to hear someone is doing OK amidst all this.
A Wine-Soaked True Crime Doc with ‘Fraud, Deception and Intrigue’
Sarah Daniels reviews the Kurniawan documentary.
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jueves, 15 de abril de 2021
I’ll Drink to That: Winemaker George Skouras
Episode 486 of I’ll Drink to That! features George Skouras of Domaine Skouras. Domaine Skouras is a winery located in the Peloponnese of Greece.
When George Skouras began his winemaking career in the 1980s, there was a total of 70 wineries in all of Greece. Today there are over one thousand. The big growth in the number of Greek wineries has, over the decades, been accompanied by wholesale changes of technique in the same period of time. Lowering grape yields. Picking earlier to preserve freshness. Putting grapes in a cold room overnight. Being very mindful about skin contact. Being observant of pressing regimes. Fermenting in stainless steel. Élevage in French oak barrique. Blending international grape varieties with local ones. To listen to George Skouras talk about the development of his winemaking protocol is to hear about a kind of winemaking that is totally different from what had existed in Greece before the War. And totally different from the Retsina-soaked stereotype of rustic Greek wine. The innovations of George and other Greek winemakers of his generation would become the dominant model for Greek winemaking all across the country. As George phrases it, the changes were like a fire, and they spread quickly. Today George is ready to put some of that change in context, to re-evaluate some of his choices, and to consider whether the present moment asks for something a bit different. It is the kind of conversation you can only have with someone who has witnessed profound changes close up as a participant for decades, and is now ready to tell you what he knows.
Other ways to listen:
Photograph by Costas Mitropoulos courtesy of Domaine Skouras.
I’ll Drink to That is the world’s most listened-to wine podcast, hosted by Levi Dalton. Levi has had a long career working as a sommelier in some of the most distinguished and acclaimed dining rooms in America. He has served wine to guests of Restaurant Daniel, Masa, and Alto, all in Manhattan. Levi has also contributed articles on wine themes to publications such as The Art of Eating, Wine & Spirits magazine, Bon Appetit online, and Eater NY. Check out his pictures on Instagram and follow him on Twitter: @leviopenswine
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